Nyheder 2023

Marts, 2023

13/04/2023

  • Minister vil stadig ikke ind på niveau af CO2-afgift

    Danmarksdemokrat kritiserer minister: – Underligt han ikke vil svare (landbrugsavisen)

  • Konservative, SF og Alternativet vil forbyde PFAS

    I dag skal Folketinget tage stilling til et forslag stillet af Enhedslisten, som vil betyde, at danskerne ikke længere skal kunne købe forbrugervarer, der indeholder PFAS. (Rasmus Jungersen, Isabella Tvede, Trine Hørlyck Bech, 2023)

11/04/2023

  • Danmark vil fremadrettet sige nej til import af olieholdigt spildevand

    Slagelse Kommune vil have fornyet en miljøgodkendelse til et renseanlæg ved Stignæs syd for Skælskør, der i årevis har modtaget millioner af liter kemikalieholdigt spildevand fra Norge, som de har behandlet og pumpet ud i havet. (Casper Lindbjerg Greve, 2023)

29/03/2023

  • Naturprojekt til 100 millioner kroner skal omdanne Kongeåen fra landsbrugsjord til frodig natur

    Flemming Nielsen: “Vi skal ikke gøde mere. Vi skal ikke sprøjte mere. Vi skal tage hensyn til det dyreliv, der kan skabes i sådan et område. Det er et meget stort område, der får betydning ikke kun lokalt men også nationalt, hvor man kan få meget stor gevinst på både klima, miljø og natur, siger han” (Amanda Flyvbjerg, 2023)

  • “Kongeåen skal gives tilbage til naturen” / “Fem Grunde til at genoprette Kongeårn” (Lars Fahrendorff, 2023)

28/03/2023

  • Eksplosion i antallet af fjernvarmekunder skaber motorvej mod CO2-neutral varmesektor

    Fire gange så mange valgte i 2022 at skifte deres eksisterende varmekilde ud med fjernvarme sammenlignet med året før (Tanya Fick, 2023)

    Kim Mortensen (direktør i Dansk Fjernvarme): “den store efterspørgsel fra forbrugerne har fået kommunerne til at skrue op for deres fjernvarmeplaner, og det er gode nyheder for klimaet”
    Brian Vad Mathiesen (professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet): “Det skaber en motorvej mod en grøn omstilling af varmesektoren, når så mange efterspørger fjernvarme”

27/03/2023

  • Landmænd viser stor interesse for at etablere solceller

    Sol er blevet en bedre forretning end hvede. (Anders Melchior Frigaard, 2023)
    Hjørring og Jammerbugt Kommune hver modtaget ansøgninger på godt og vel 3.000 hektar solceller.
    Michael Klitgaard (Borgmester, V): “Jeg synes godt om det, for vi skal fortrænge det fossile energi, og vi har i øjeblikket gang i omkring 2.500 hektar, som der er folk, der vil ansøge eller har ansøgt om at opstille solceller på”
    Rene Lund Hansen (mælkeproducent, Løgstør): “Udover den klimamæssige gevinst, så er der selvfølgelig også en økonomisk gevinst. Det er økonomi og teknik, der kommer til drive hele den grønne omstilling, og for de fleste bønder er det sådan, at blodet løber igennem højre baglomme”.

23/03/2023

  • Reparation af metan lækager er en af de hurtigste og billigste måder at bremse den globale opvarmning på

    Video: “Why Nobody Knows How Much Methane Is Leaking”
    “Methane has 80 times the global warming power of carbon dioxide, and huge amounts spew into the atmosphere daily. In this segment from Getting Warmer, Kal Penn breaks down what you need to know about the gas, the surprising places it’s leaking from and why fixing methane leaks is one of the quickest and cheapest ways to slow global warming”.

    There Are Millions to Be Made in the War on Methane / (Youtube)

23/03/2023

20/03/2023

  • Climate Change 2023 Synthesis Reports (Video) (Summary) (Presentation)(Press Release)

     

  • FN’s generalsekretær: “Det er endnu ikke for sent at uskadeliggøre klimabomben”.
    EU’s klimachef: “Vores børn og børnebørn vil udkæmpe krige om vand og mad”. (Thomas Prakash, 2023).
  • 1) “Stadig er muligt at holde temperaturstigningen på kloden på 1,5 grader i år 2100 og dermed undgå de værste konsekvenser af den globale opvarmning”. Der findes allerede i dag “adskillige og effektive” måder at nedbringe udledningen af de drivhusgasser på, der har skabt problemet, siger klimapanelet.
    2) Der er “tilstrækkelig global kapital”  (til at nedbringe udledningen). (Marie Sæhl, 2023).

19/03/2023

  • Trods 20 års varsel er Danmark langt fra at opfylde sine vandmiljømål

    Hvis udledningen af kvælstof skal ned på de 38.800 tons i 2027 som vi er forpligtet på overfor EU, har Danmark travlt. (Susanne Anette Andersen, 2023).
    Fire grønne organisationer peger bl.a. på en ny målrettet kvælstofregulering samt afbrydelse af dræn ved Ådalene.

17/03/2023

  • Seks dyrebesætninger er under tilsyn, efter de har fået målt PFAS i blodet.

    Fødevarestyrelsen er ved at undersøge, om der er forhøjede mængder PFAS i blodet på de dyrebesætninger, der har spist græs fra 60 PFAS-forurenede kystarealer. (Hans Corfitz Andersen, Per Gade Gyldenkærne, Dorthe Olsgaard, 2023).

16/03/2023

  • Grønne organisationer: Miljøministeren skal træde på kvælstofbremsen

    Foreslår en akutplan for at nedbringe udledningen af kvælstof til havmiljøet. (Kasper Pihl Møller, 2023). Udspillet findes her.

15/03/2023

  • Århus borgmester Jacob Bundsgaard: Vil forbyde diesel- og benzinbiler i Aarhus så hurtigt som muligt.

    To-tredjedele af befolkningen vil ikke kunne køre ind i Aarhus. (Jens Christian Thaysen, 2023).
    FDM: “Selv de mest positive prognoser siger, at kun en tredjedel af danskerne vil køre i en elbil i 2030. Hvis det er virkeligheden, at to-tredjedele af befolkningen ikke kan køre ind i Aarhus, hvad er det så, man politisk vil fremme?”, spørger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i FDM.

  • Miljøminister Magnus Heunicke går foran EU: Drikkevandet skal tjekkes for flere skadelige PFAS-stoffer

    Fremover skal  vandet tjekkes for 22 af de skadelige stoffer under PFAS-gruppen (før 12). Danmark og flere andre lande arbejder på et samlet PFAS-forbud i EU. (Pressemeddelse fra Miljøministeriet). Høring over udkast til ændring af drikkevandsbekendtgørelsen og høring over ændring af analysekvalitetsbekendtgørelsen.

14/03/2023

  • Danskerne udpeger Danmarks største klimaskurke

    Top: 1. Vestas, 2. Danfoss, 3. Ørsted
    Bund: 98. Zebra, 99. Scandinavian Tobacco Group, 100. Aalborg Portland (Nicoline Winther, 2023)

  • USA vil indføre grænseværdi for PFAS i drikkevand

    “EPA is proposing a National Primary Drinking Water Regulation (NPDWR) to establish legally enforceable levels, called Maximum Contaminant Levels (MCLs), for six PFAS in drinking water. PFOA and PFOS as individual contaminants, and PFHxS, PFNA, PFBS, and HFPO-DA (commonly referred to as GenX Chemicals) as a PFAS mixture. EPA is also proposing health-based, non-enforceable Maximum Contaminant Level Goals (MCLGs) for these six PFAS. ” (epa.gov).

13/03/2023

  • PFAS-forurening langt mere udbredt i grundvandet end hidtil beskrevet

    104 steder rundt om i landet er der målt PFAS mindst 100 gange så højt som grænseværdien. Forureningerne kan true drikkevandet på sigt, mener vandværkerne. (Morten Frandsen. 20230).  Vandværkerne løbende tester for PFAS, og at det indtil nu er relativt få vandværker, der har fundet PFAS over grænseværdierne i selve drikkevandet. Læs mere om PFAS her.

09/03/2023

  • Hold maden kold uden at opvarme planeten “Keeping Food Cool Without Warming the Planet” (Youtube)

     

  • Markedet for kunstgødning er kollapset

    På kort tid er prisen på kunstgødning mere end halveret. De voldsomme prisfald har udløst panik blandt de aktører, der sidder på store lagre, som er indkøbt, da priserne toppede.  Prisen på 100 kg standard-
    gødning toppede i efteråret omkring 750 kr.  Nu er prisen 350 kr. (Lars Attrup, 2023) (Landbrugsavisen, podcast).

  • Lars Aagaard (M), afviser, at han og regeringen oversælger klimagevinsterne fra det, som kritikere betragter som et teknologisk fix på klimakrisen.

    Regering forventer, at CO2-lagring vil skære 3,2 mio. tons af drivhusgasudledningen i 2030. Både eksperter og erhvervsfolk sår imidlertid tvivl om regeringens plan. Klimarådet, der er regeringens uvildige ekspertorgan, har gjort det klart, at der er meget stor usikkerhed forbundet med at opfange og lagre CO2 – i fagsprog kaldet CCS (Carbon Capture and Storage). (Jakob Martini, 2023).

  08/03/2023

  • Denmark, the first country to import CO2 and bury it undersea

    I dag bliver den første CO2 pumpet tilbage i undergrunden

  • Et forsøg med at pumpe CO2 tilbage i Nordsøen bliver sat i gang i dag. I det samlede pilotprojekt skal der alt i alt lagres 15.000 ton. Greensand-projektet vil i 2030 kunne fjerne otte millioner ton CO2 årligt, altså mere end en tredjedel af den mængde CO2, vi skal spare. Klimaeksperter advarer mod at tro, at det vil redde det hele. (Marie Sæhl, 2023) (TV2) (DR).

07/03/2023

  • Landmænd landet over spreder PFAS-stoffer med omstridt gødning

    Flere tusinde ton spildevandsslam bruges årligt som gødning i landbruget landet over, selv om slammet meget vel kan være forurenet med PFAS-stoffer. På trods af at gødskningsformen er lovlig, er der tilsyneladende ingen landmænd, der ønsker at snakke om emnet. Ifølge viceformand er det for “ømtåleligt” i øjeblikket. (Lasse Kjær Hansen, Jonas Kristensen, 2023). Læs mere om PFAS i vores nye sektion

  • Aarhus Kommune omlægger 300 hektar landbrugsjord til vild natur i det sydlige Aarhus for at skabe rammer for vild natur og skov, der skal øge biodiversiteten

    (Esben Cronbach-Christensen, 2023)

03/03/2023

  • Kornpriserne falder nu som en sten

    Lagrene bugner. Prisen på hvede er nu faldet til det laveste niveau i mere end et år. Store mængder billigt korn strømmer ud på markedet fra især Ukraine, Rusland og Australien.” (Lars Attrup, 2023).

  • Nu kommer de nemme løsninger i klimakampen

    Det begynder at blive svært at nå klimamålene for 2030. Det åbner for de kreative tricks, der reelt ikke hjælper på den globale opvarmning. (Søren Linding, 2023).

01/03/2023

  • Uret tikker for Danmark

    Store risici, betydelige udfordringer og lang vej i mål. Klimarådet påviser flere problemer i ny evaluering. Røde partier langer ud efter regeringen.”. Ifølge miljørådet er der en betydelig risiko for, at dele af planen (udledningen af drivhusgasser i 2030 skal nå målet om at være nedbragt med 70% i forhold til i 1990.) ikke giver de store CO2-besparelser, man har håbet på. Ifølge formand for Klimarådet Peter Møllgaard, der også er professor og de kan på Syddansk Universitet, er det særligt landbruget, der giver panderynker. (Oliver Sønderbye Therp, 2023).

  • Milliarder til dansk grøn omstilling godkendt

    EU-Kommissionen godkendte tirsdag en udbetaling på 301 millioner euro til Danmark. Det svarer til lidt over 2,2 milliarder kroner. De er øremærket klimatiltag samt investeringer i den digitale omstilling. (Redaktionen/aja/licitationen.dk).

Februar, 2023

25/02/2023

  • Mistanke om PFAS i 58 børnehaver/institutioner

    Mindst 58 daginstitutioner ligger på grunde, som regionerne mistænker for at være forurenede med PFAS. I Roskilde og Horsens tager kommunen nu prøver (Kaare Gotfredsen, 2023).

  • Vilde dyr over hele koden er forurenet af usynlige kemikalier

    Både pandaer, søløver og tigre er forurenet af PFAS-stoffer. En ny undersøgelse viser, at hundredvis af vilde dyrearter over hele kloden er forurenet (Lukas Nørgaard Bødiker, 2023).

Læs mere om PFAS i vores nye sektion

24/02/2023

  • Miljøminister nedtoner problem med PFAS i sprøjtemidler

    Der bliver kun givet tilladelse til sprøjtemidler, som myndighederne anser for sikre at anvende, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke under et åbent samråd, hvor Enhedslisten kræver sprøjtemidler med PFAS-stoffer forbudt” (Lasse Ege Pedersen, 2023).

    Læs mere i den nye sektion PFAS

21/02/2023

  • Forurening med ensilagesaft i vandløb fire steder i Hjørring

    Hjørring Kommune har i den seneste tid desværre konstateret flere vandløbsforureninger i forbindelse med overløb af ensilagesaft fra opbevaring af ensilage og udsprinkling af overfladevand fra ensilageopbevaringsanlæg

  • Hjørring Kommune’s facebook side står:
    Vi har i den seneste tid desværre konstateret flere vandløbsforureninger i forbindelse med overløb af ensilagesaft fra opbevaring af ensilage og udsprinkling af overfladevand fra ensilageopbevaringsanlæg.
    Forureningen danner såkaldte ”lammehaler” i vandløbet, som kan give anledning til iltsvind i vandløbet og fiskedød. Derfor er det vigtigt, at man holder et ekstra vågent øje med sit udsprinklingsanlæg, ensilagepladser, siloer og markstakke, så der ikke sker flere forureninger af vores vandløb. I må også meget gerne slå et smut forbi jeres lokale bæk/å for at tjekke, om der skulle være lammehaler i vandløbet.
    (hjoerring.dk, 2023).

    Læs mere om Giftige planter i natur, mark og have – lægeplanter her og ensilage her.

 

20/02/2023

  • Drikkevandsbeskyttelse slår fejl

    I 2019 fik kommunerne til opgave at sikre lokale, frivillige aftaler om at beskytte de sårbare drikkevandsboringer mod pesticider inden udgangen af 2022. Men indsatsen har slået fejl.
    (Mikkel Blichmann Faartoft, 2023).

    I 2019 skrev regeringen.dk at et bredt flertal ville sikre rent drikkevand. “Det skal blandt andet være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer.” (regeringen.dk, 2019).

17/02/2023

  • Ny analyse: Danske landmænd kan tabe op mod syv milliarder kroner i årlig indtjening ved CO2-afgift

    En afgift på 750 kr. pr. ton CO2 vil isoleret set reducere værdien af erhvervets aktiver med 100-160 mia. kr. og redu- cere landmændenes årlige indkomst med omkring 7 mia. kr. (Christian Brahe-Pedersen, 2023).

  • Topchefer advarer mod stop for flere havvindparker

    “Myndighederne gambler med Danmarks førerposition i den grønne omstilling, når man sætter store mængder havvind på pause“, siger Dansk Industri og Dansk Erhverv.
    Klimaministeren satser på hurtig afklaring, men slår fast, at der er stor risiko for, at havvindprojekter er ulovlige. “En gigawatt med tilhørende brint anlæg give en bruttoværdi- tilvækst på 30,5 mia. kr. over en 30-årig levetid, mens der skabes tusindvis af arbejdspladser. Ikke mindst under byggefasen, hvor et projekt på en gigawatt havvind og en gigawatt brintanlæg vil skabe omkring 3.800 årsværk” (Victor Emil Kristensen, 2023).

 

  • Nu laver Porsche elektrisk brændstof i ødemarken

    E-benzin skal være det alternativ, der sikrer CO₂-fri kørsel i biler med forbrændingsmotorer. (Keld Louie Pedersen, 2023).
    Porsche laver e-benzin i et forsøgsanlæg ved Patagonien/Magellanstrædet. Med elektricitet fra en vindmølle skilles vand til brint og ilt. Ilt slippes fri i atmosfæren, mens brinten blandes med CO2 indfanget fra atmosfæren som giver CO2 neutral 93 oktan benzin, der kan anvendes i en forbrændingsmotor uden modifikationer.

  • Læs om Danmarks energistrategi 2050 her (pdf)

Kort nyt

  • Forsyningsselskabet Kredsløb vil i Aarhus bygge et anlæg til at indfange 450.000 ton CO2 om året, men projektet er sat i bero med en melding om, at lovgivningen er mangelfuld. (JÓhann ThÓr Haahr Hansen, 2023)
  • Én regel spænder ben for, at offentlige tage kan udbygges med solcelle: Kommunerne må ikke selv eje solcelleanlæggene – det skal ske i en selvstændig virksomhed”. Det giver udgifter til administration, som er unødvendige. (Thomas Bak, 2023)
  • Supermarkeder har svære kår i Danmark. I de fleste tilfælde er emballage først og frem-mest tiltænkt til at beskytte fødevarer. (Benedikte Erritsø, 2023)
  • I næste uge er regeringen klar med et lovforslag til en konkurrencemodel for affaldsenergien, der påbyder forbrændingsanlæggene at konkurrere om affaldsmængderne. (Emma Gelbjerg-Hansen, 2023)
  • Dansk Megaton brint-motorvej kommer til at passere gennem Ringkøbing-Skjern og kommer til at følge den nye 400 kV højspændingsledning fra Idomlund til Endrup, der er under etablering. (Poul Osmundsen, 2023)

 

16/02/2023

  • Mærsk som i 2022 tjente 203 mia. kr. har offentliggjort deres bæredygtighedsrapport for 2022. (2021 her).

    • Mærsk globale CO2-udledning er steget fra 70,9 mio. tons i 2020 over 76,4 mio. tons i 2021 til 78,0 mio. tons i 2022.A.P. Møller-Mærsk har 19 skibe i ordre, der skal kunne sejle på såkaldt ”grøn metanol” (e-metanol) i stedet for marinediesel.(Alle ”grønne” brændstoffer fremstillet på basis af vind- og solenergi har et betydeligt effekttab i processen, når elektricitet skal konverteres til anden energi) (jp.dk)

 

  • EU-forbud mod gummigranulatet

    “skal udfases fra europæiske fodboldbaner over de kommende seks år. “.
    “på banerne bruges gummi, som kan ende i naturen”.
    “Et nyt forslag, fremsat af EU-Kommissionen, kan være en glidende tackling på planerne i Aarhus – og for resten af de cirka 400 kunstgræsbaner, der findes i danske fodboldklubber.” (Rasmus Jungersen, Søren Albert Bach Christensen, Emil Hobolt Mortensen, 2023)

  • Youtube: Why Adapting Cities to Extreme Weather Is Hard

  • Youtube: How the Global South Adapts to Climate Change

 

15/02/2023

  • Danish Agro har forøget omsætningen fra 44 til 59 mia. kr.
    Der har været voldsomme udsving i priserne på afgrøder og råvarer, og omkostningerne til blandt andet energi er øget betragteligt. Samtidig er forbrugsmønstrene ændret, der har været sygdomsudbrud i landbruget og krig i nærområdet.Danish Agro køber og sælger årligt millioner af tons korn, gødning og andre råvarer.
    Danish Agro har forvandlet minus til plus i tyske Ceravis ved siden 2016 at udskifte hele selskabets ledelse, reducere medarbejderstaben fra 700 til 450, lukke flere fabrikker og såsædsanlæg samt centralisere en lang række funktioner. (Aage J. Iversen, 2023)

14/02/2023

  • Fisk fra Nordsøen forurenede fiskemel med PFAS

    Det er tre uger siden, at der blev fundet så høje koncentrationer af PFAS i økologiske æggeblommer, at Fødevarestyrelsen var ude at advare om, at børn under ni år risikerer at få for mange fluorstoffer i kroppen.
    Nu har DTU sporet indholdet i den prøve, de har analyseret og prøven af fiskemel består hovedsageligt af brisling, tobis og afskær fra sild, skriver Fødevarestyrelsen i en mail til Politiken.  Over 95 procent af fiskene er fanget i Nordsøen. (Ida Meesenburg, 2023)

 

14/02/2023

  • FARVEL TIL DIESEL


    EU-forslag er et nyt skridt på vejen mod endeligt farvel til forbrændingsmotoren
    Stort set alle nye lastbiler skal fra 2040 køre på el, hvis det står til EU-Kommissionen.
    Lovforslaget betyder at lastbiler og busser inden 2040 skal nedbringe CO2 med 90% sammenlignet med 2019.
    “I 2050 skal næsten alle køretøjer på vores veje ikke udlede CO2” siger Frans Timmermans, EU’s kommissær for den grønne omstilling.
    Prisen kan dog være en udfordring idet en elektrisk lastbil koster ca. 2 mio kr. som er dobbelt så dyr end en identisk lastbil med dieselmotor.
    (Jeppe Reedtz Husted, 2023)

 

03/02/2023

  • Tusindvis af adresser mistænkes for at være PFAS-forurenede


    Tusindvis af danskere er ikke klar over det, men de bor, arbejder eller har på anden måde deres daglige gang på grunde, der kan være forurenede med evighedskemikalier, også kendt som PFAS (Kaare Gotfredsen, 2023)

Januar, 2023

31-01-2023

  • PFAS truer miljøet – alligevel importerer danske firmaer over 6 ton om året

    Mens myndighederne forsøger at kortlægge og begrænse PFAS-forureningen af drikkevandet, fødevarerne og miljøet, fortsætter brugen af kemikalierne. (Kaare Gotfredsen, 2023)

Læs mere om PFAS her

26-01-2023

Altinget:

  • Miljøstyrelsen meddeler, at landbrugets sprøjtemidler skal undersøges for op mod 12.000 PFAS-stoffer. Det skal tjekkes, om landbrugets pesticider indeholder de omdiskuterede PFAS-stoffer, lyder det fra Miljøstyrelsen. Ekspert bakker op og kalder det ”absurd”, hvis de problematiske kemikalier er blevet spredt via landbrugsdrift.
    Andre kilder om emnet: (Landbrugsavisen) (agriwatch)

 

2021-2023 (SIXTH ASSESSMENT REPORT)